Kommande utbildning

Ridlärare

Yrkeshögskola, På plats, Heltid, Program, 2,5 år

Som ridlärare har du ett pedagogiskt fokus på både människa och häst och samspelet mellan dem. Utbildningen är framtagen utifrån hästbranschens behov av en modern ridlärarroll.

Som ridlärare får du möjlighet att planera, leda och utveckla inspirerande ridlektioner för både små och stora grupper. Du får också ta hand om och rida ridskolans hästar, allt med fokus på att utbilda, utvecklas och skapa trygga, glada ryttare och välmående hästar.

Med en gedigen utbildning inom pedagogik, didaktik, ridlära, hästkunskap och ridskoledrift lär du dig att möta och inspirera både människor och hästar på deras egna villkor. Här får du verktygen att verka för kunskap, lärande och hästvälfärd – alltid med en balans mellan beprövad erfarenhet och modern vetenskap.

 

Ridläraryrket och hästbranschen står inför spännande förändringar, både nationellt och regionalt. Tidigare utbildningar har inte alltid mött dagens krav och behov – därför har vi skapat en helt ny, modern ridlärarutbildning som möter branschens efterfrågan. 

Läs mer

Behörighet

För att vara behörig till denna utbildning ska du ha grundläggande behörighet samt följande gymnasiala kurser, eller motsvarande, med betyget lägst E i respektive kurs:

  •  Hästkunskap 1
  •  Hästkunskap 2
  •  Ridning 1
  •  Ridning 2


Samt
Minst 2 års erfarenhet av praktiskt handhavande, omsorg och skötsel av hästar.

Viktiga datum

Februari 2026 - Ansökan öppnar

 

Utbildningen startar under förutsättning att den blir beviljad av Myndigheten för yrkeshögskolan. Beslut kommer i januari 2026. 

Ta reda på mer

Utbildningen innehåller följande kurser:

  •  Examensarbete
  •  Hållbara hästverksamheter
  •  Hästkunskap och hästvälfärd
  •  Inkludering och delaktighet i ridskolan
  •  Lärande i arbete
  •  Pedagogiskt arbete för ridlärare
  •  Ridlärardidaktik 1
  •  Ridlärardidaktik 2
  •  Ridlärarrollen under formering
  •  Ridskolehästens utbildning och fortbildning
  •  Yngre barn på ridskola

Efter avslutad utbildningen har du bl.a. kunskaper i/om:

-redogöra för, problematisera och reflektera kring olika aspekter av pedagogiskt och specialpedagogiskt arbete i ridskole- och hästverksamheter utifrån tillgängligt lärande, extra anpassningar och särskilt stöd

 -beskriva hästars biologi (anatomi, fysiologi) och beteende (etologi), tillsyn, skötsel och utfodringsrutiner samt anpassning av hästens närmiljö utifrån såväl hästens behov som verksamhets- och miljömässiga krav.

 -redogöra för och reflektera kring hästvälfärdens fem domäner samt att beskriva de regelverk och den lagstiftning som reglerar ridskole- och hästverksamheter
 förstå och reflektera kring Barnkonventionens betydelse i arbetet med barn i ridskole- och hästverksamheter.

 -exemplifiera, problematisera och reflektera kring olika aspekter gällande teoretisk och praktisk didaktik som kan ha betydelse vid planering och genomförande av ridlektioner i ridskole- och hästverksamheter.
 

 

Efter avslutad utbildning har du bl.a. färdighet i:

-möta och bemöta elever i behov av extra anpassningar och särskilt stöd, anpassa ridskole- och hästverksamheter därefter och på det viset bidra till inkludering och delaktighet.

  • identifiera pedagogiska/specialpedagogiska utvecklingsområden i ridskole- och hästverksamheters 
    fysiska, pedagogiska och sociala lärmiljö samt formulera en möjlig utvecklingsplan
     planera anläggnings- stall- och utfodringsrutiner för ridskole- och hästverksamhet med hänsyn till hästvälfärd samt ekologisk- ekonomisk- och social hållbarhet. 

     -tolka hästars signaler och beteende samt att utifrån detta sköta och rida hästar på ett yrkesmässigt och säkert sätt med en korrekt sits, god kroppskontroll och förmåga att inverka rytmiskt, mjukt, följsamt och med känsla.

     -planera pedagogisk verksamhet för yngre barn i ridskole- och hästverksamheter, utifrån modern barnsyn och Barnkonventionen.

    - anpassa ridlektioner och ridundervisning till olika elevers och olika hästars utbildningsnivå och individuella förutsättningar samt att ge ändamålsenlig återkoppling och feedback till ridelever på olika nivåer och i olika syften.

Efter avslutad utbildning har du bl.a. kompetenser för att:

-självständigt planera, genomföra och följa upp pedagogiskt/specialpedagogiskt utvecklingsarbete i ridskole- och hästverksamheters fysiska- pedagogiska- och sociala lärmiljö på ett ansvarsfullt, säkert och ändamålsenligt sätt.

 
- hantera och sköta hästar på ett yrkesmässigt och säkerhetsmässigt sätt, att självständigt och i kollegial samverkan kunna problematisera och reflektera kring brister, förtjänster och utvecklingsområden gällande hästkunskap och hästvälfärd inom ridskole- och hästverksamheter samt ge förslag på olika lösningar utifrån såväl beprövad erfarenhet som vetenskaplig grund.

 -självständigt och kontinuerligt arbeta för att individer från andra kulturer, individer med fysisk- psykisk- och kognitiv funktionsnedsättning samt psykisk ohälsa samt yngre barn i ridskole- och hästverksamheter får möjlighet att göra sin röst hörd och därigenom ta ansvar för ridskole- och hästverksamheters utveckling inom området inkludering och delaktighet.

 

Hej! Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i formuläret här nedan eller ring på 0155-24 80 80. Vi försöker svara på mejl inom 24 timmar. Mvh Campus Nyköping.

Berätta för oss hur du upplever Campus Nyköping

Vi vill gärna ta del av hur du upplever dina studier hos oss på Campus Nyköping.
Länk: Här kan du berätta för oss.