Är Campus Nyköping rätt för dig?

Gör testet och få en kexchoklad som belöning.

Gör testet

Campus-kompassen

Var noggrann när du väljer studieort så att du får både en bra utbildning och en rolig studietid. Är Campus Nyköping rätt för dig? Gör vårt snabbtest!

En stad är ingen stad utan ett intressant kulturliv.

Det är viktigt att min utbildning är attraktiv på arbetsmarknaden.

Det är klart att studentlivet ska innehålla en hel del caffè latte och shopping också.

Sida 1/5

Systemutvecklare berättar

Vad gör egentligen en systemutvecklare? Hur ser vardagen på jobbet ut? Vi har träffat några systemutvecklare och frågat hur livet som utvecklare, kodknackare och teknikproffs kan se ut. Här nedan berättar systemutvecklare från olika företag och branscher om sin vardag. Kanske blir du inspirerad att utbilda dig till systemutvecklare du med.

Kvinnor med driv – skapar förutsättningar i IT-branschen

När man pratar med Caroline och Kristin, båda 30-plussare och systemutvecklare på samma företag, då slås man av vilken bred yrkesroll de har. De två är väldigt olika och gör väldigt olika saker på jobbet. Men det finns också saker som förenar.

Caroline, som brinner för jämställdhet och samhällsfrågor har haft intresse för webb och utveckling sedan ungdomstiden. Hon knåpade ihop egna hemsidor som hobby och återupptog sedan IT-intresset på allvar genom distansstudier i utlandet när hon började närma sig 30.
Kristin som med högt engagemang berättar om sitt yrkesval läste ekonomi på Tessin. Därefter hoppade hon på en 6 månaders påbyggnadsutbildning inom programmering som skolan erbjöd. Och där hittade hon hem.

- Jag läser inte böcker utan är mer praktiskt lagd och jag kände verkligen – det här funkar för mig! Efter det var det självklart att jag skulle studera vidare, berättar hon.

Sedan dess har de båda hunnit både studera och jobba ett antal år inom IT och systemutveckling. Idag bygger Caroline hemsidor och utvecklar systemen bakom så de ska bli så enkla som möjligt för kunden att jobba i. Kristin samlar in värdefulla data från olika system och gör dem förståeliga för kunden genom rapporter och statistik. Båda vittnar om att jobbet som systemutvecklare innebär flexibla arbetstider, en trevlig arbetsmiljö och bra kollegor.

- Oftast jobbar man i team så det är sällan man är helt ensam i ett projekt, berättar Kristin.

Något som också tycks vara gemensamma nämnare är vikten av att vara en bra problemlösare, ha tålamod och vara envis. Man har också nytta av att vara serviceinriktad och lyhörd för kundens behov.

- Kunden kan till exempel vara både företaget, personalen och företagets egna kunder. Då gäller det att kunna tillgodose allas önskemål i så stor utsträckning som möjligt, menar Caroline.

IT-branschen har länge varit en mansdominerad bransch men allt fler kvinnor söker sig till den, något som både Caroline och Kristin ser positivt på.

- Förebilder är jätteviktigt. Fler kvinnor inom IT öppnar upp för mycket positivt för branschen, säger Caroline.

- Det finns mycket outforskade möjligheter för kvinnor inom den här branschen. Det gäller bara att våga, avslutar Kristin.

Caroline t.v. och Kristin t.h. Systemutvecklare Caroline t.v. och Kristin t.h. vill inspirera fler kvinnor att bli systemutvecklare.

Social, lyhörd och proffsig – systemutvecklaren löser problemen

Eskilstunabon Nicholas är 29 år och har sedan en tid tillbaka jobbat med systemutveckling på heltid. Det var efter att ha sålt mobiltelefoner i några år som han bestämde sig för att göra något annat och fick upp ögonen för en Yh-utbildning inom systemutveckling.

Nicholas Blackmore, systemutvecklare

Nicholas är social, kvick och professionell men med glimten i ögat. Han tar sitt jobb på allvar och lägger stor vikt vid att skapa goda relationer. Det senare menar han är särskilt  viktigt för att lyckas bra i rollen som systemutvecklare.

- Man måste vara lyhörd för de behov som finns och sedan kunna lösa behoven i praktiken. Jag måste lyssna på kunden, kunna komma med förslag och sedan utföra arbetet rent tekniskt. Det är viktigt att hänga med i utvecklingen själv också. Grunden i yrkersrollen är utbildningen, sedan måste man själv vidareutbilda sig och hålla sig uppdaterad för annars halkar man snabbt efter. Man behöver ha ett eget driv, menar Nicholas.

För Nicholas innebär rollen som systemutvecklare omväxlande arbetsuppgifter där den ena dagen sällan är den andra lik. Hans arbetstider är ganska fria även om standardveckan oftast innebär vanliga kontorstider.

Nicholas berättar att praktiken under utbildningen kan bli avgörande för karriären. Han tipsar om att söka uppdrag snarare än arbetsgivare. Han tror att risken kan bli att man inte får tillräckligt svåra eller utvecklande arbetsuppgifter annars. Man måste våga ta för sig, menar han. Samtidigt återkommer Nicholas till vikten av att vara ödmjuk i rollen som systemutvecklare. Att jobba som systemutvecklare innebär i stort att man ska lösa problem åt andra. Man måste med andra ord vara prestigelös, inkännande och professionell.

- Man kan tro att det är ett osocialt jobb, och ja, det kan det vara. Men ofta behöver man ha social kompetens för att kunna skapa relationer med kunden eller den som efterfrågar en teknisk lösning. Då blir man också en bättre utvecklare, avslutar han.