Vård- och omsorgsutbildning
Vård- och omsorgsutbildningen ger grundläggande kunskaper för arbete inom människovårdande yrken. Beroende på vilken inriktning du väljer förbereder utbildningen dig för arbete som personlig assistent, skötare, undersköterska, vårdare etc. Arbeten som gör skillnad för människor varje dag. Utbildningen bedrivs både som platsförlagd men också på deldistans vilket innebär obligatorisk närvaro en eller flera dagar per kurstillfälle.
Kurser
Dessa kurser är gemensamma och läses av alla oavsett inriktning:
- Anatomi och fysiologi 1
- Anatomi och fysiologi 2
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2
- Gerontologi och geriatrik
- Hälso- och sjukvård 1
- Hälso- och sjukvård 2
- Omvårdnad 1
- Omvårdnad 2
- Psykiatri 1
- Psykiatri 2
- Psykologi 1
- Social omsorg 1
- Social omsorg 2
- Vård- och omsorg specialisering
- Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1
- Samhällskunskap 1a1
Yrkesutgångar
Du väljer en av fyra yrkesutgångar och läser då följande kurser:
Funktionshindersområdet
- Friskvård och hälsa
- Socialpedagogik
- Specialpedagogik 2
Hälso- och sjukvård
Psykiatri
- Psykiatri 2
- Samhällsbaserad psykiatri
Äldreomsorg
- Vård och omsorg vid demenssjukdom
- Äldres hälsa och livskvalitet
Vård- och omsorgscollege
Campus Nyköping är certifierad för Vård- och omsorgscollege (VO-College). VO-College är ett samarbete mellan utbildningsanordnare och arbetsliv som syftar till att förnya och förbättra utbildningen inom omvårdnadsområdet. Samverkan ger en bättre koppling mellan teori och praktik.
Satsningen innebär också kompetensutveckling för redan anställda samt yrkesutbildning för vuxna. Certifieringen till VO-College är en kvalitetsgaranti, som gynnar både studerande, arbetsgivare och vårdtagare.
Regler för diplom
Du som har lägst betyget E i minst 1 500 poäng från Vård- och omsorgsutbildning inklusive ett gymnasiearbete får diplom. Gymnasiearbete samt svenska/Svenska som andra språk och Samhällskunskap är obligatoriska. Svenska 2/Svenska som andra språk 2 kan bytas ut mot Svenska 1 och Samhällskunskap 1a2 mot 1a1 om förkunskaper saknas. Gymnasiearbetet är 100 poäng.
Har du validerade eller överförda betyg får du diplom om utbildningen slutförs till minst 50 procent inom ett VO-College. Om mindre än 50 procent av poängen har lästs i VO-College skrivs ett intyg på de kurserna.
Behörighet
Krav för behörighet är betyg i grundläggande svenska motsvarande åk 9 eller Svenska som andra språk delkurs D/4 klar. Har du redan läst svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 så kan du eventuellt få tillgodoräkna dig de kurserna.
Ansökan och utbildningsstart
Ansökan är stängd. Utbildningen startar vecka 34, 2021.
Du som bor i en annan kommun än Nyköping och Trosa behöver komma in med ett godkännande från din hemkommun att du får läsa hos oss på Campus Nyköping. Detta behöver vi ha senast sista ansökningsdag